- La Societat rural: podem considerar que la societat de l'Alta edat mitjana es dividia en:
- Els grans propietaris agrícoles: tenien els mateixos deures i obligacions de la resta dels homes i dones lliures, però posseien un patrimoni més gran: més terres i esclaus que les treballaven.
- Els petits pagesos: Hi havien que tenien petites terres en propietat, els aloers. Aquest eren els que predominaven a l'alta edat mitjana, però no eren un grup homogeni, es dividien en: Llauradors, podien tenir animals de tir i disposar d'una arada. Els bracers només tenien una aixada o aixadella. Dins dels petits pagesos trobavem també els Colons, no tenien patrimoni i treballaven les petites explotacions que els grans propietaris els confiaven. Era gairebé esclaus.
- Els esclaus, la seva condició de vida va millorar una mica respecte al període romà, ja que gaudien d'una certa llibertat en les terres que treballaven i alguna possibilitat de promoció social.
- La ruralització de la societat: l'esfondrament de l'imperi Romà va suposar:
- Debilitació del poder i de les funcions de l'estat.
- El retrocés de les activitats comercials.
- El despoblament dels nuclis urbans.
Aquest factors produeixen la decadència de les ciutats europees i la ruralització de la societat.
- La societat urbana: deixen de ser centres econòmics i passen a ser només la residència de les màximes autoritats polítiques i eclesiàstiques, per tant, tenien una funció bàsicament política. Les activitats comercials consistien, sobretot, en productes de luxe per a una minoria privilegiada.