dimecres, 23 de març del 2011

Resum 7.3: L'expansió catalanoaragonesa

Territoris conquerits per la Corona d'Aragó en la seva màxima esplendor.

  • La conquesta de Mallorca: Jaume I, amb el tractat de Corbeil, veu frenada la seva expansió cap el Nord, però comença l'expansió cap al sud i la Mediterrània. La conquesta de Mallorca ( primer terç del s.XIII) va obeir a objectius comercials: eliminar als pirates sarraïns i crear una base per controlar el comerç a la Mediterrània occidental. Més endavant conquerirà Eivissa, Formentera, en el cas de Menorca, els musulmans pagaran tributs, fins a la seva conquesta.
  • Conquesta de València: la corona d'Aragó no va participar en la conquesta de Mallorca, però si que va ser la impulsora de la conquesta de València uns anys més tard. Aquesta conquesta va ser molt més difícil de finalitzar, ja que el territori valencià era més gran i estava més protegit per nombrosos castells i ciutats fortificades.
  • L'expansió de la Corona per la Mediterrània: Pere II el Gran ( fill de Jaume I) va ocupar Sicília ( punt estratègic de la Mediterrània i gran centre productor de blat) en mig de la revolta de les Vespres Sicilianes. Més endavant també es conquerirà la illa de Sardenya, però aquesta última era un territori inestable amb moltes revoltes.
  • La màxima expansió catalana: es va assolir durant el regnat de Pere III el Cerimoniós (començaments del s.XIV), amb l'ajuda dels almogàvers, s'estableixen ducats a Atenes i Neopàtria. AlfonsIV el Magnànim va pacificar Sardenya i es va apoderar del regne de Nàpols, on va traslladar la cort reial.