dimarts, 22 de març del 2011

Resum 7.2: l'aventura occitana

Mapa de les conquestes de Jaume I el conqueridor. El tractat de Corbeil va frenar l'expansió cap al Nord de la Corona d'Aragó i va potenciar l'expansió cap al Sud.

  • Pirineu enllà: Ramon Berenguer I: els primers comtes catalans van anar eixamplant els seus dominis a banda i banda del Pirineu. Ramon Berenguer I va iniciar l'expansió catalana cap a Occitània en comprar els drets feudals dels comtats de Carcassona i Rasès a començaments del s. XI.
  • Pirineu enllà: Ramon Berenguer III: un altre fórmula per ampliar els dominis més enllà dels Pirineus va ser mitjançant unions matrimonials. Aquests és el cas del matrimoni entre Ramon Berenguer III amb Dolça de Provença, que va permetre incorporar el comtat de Provença al Casal barceloní.
  • La fi del somni català: l'aliança entre els francs i el Papa Innocenci III en la croada contra els càtars al s.XIII, va suposar la fi de l'expansió a Occitània. Tot i l'intent de demanar protecció per part dels comtes occitans a Pere I el Catòlic, el domini d'aquest territoris va acabar en mans dels Francs.
  • Jaume I i el tractat de Corbeil: a mitjans del s.XIII, Jaume I el conqueridor i el rei de França Lluis IX, van signar el tractat de Corbeil. Van acordar el casament de la filla de Jaume I amb Felip, hereu de Lluís IX, i la renúncia del sobirà francès a tots els drets que pogués reclamar sobre els comtats catalans i Jaume I a l'expansió cap a terres occitanes.