dijous, 9 de desembre del 2010

Resum 4.7: Els imperis europeus

Expansió de l'imperi Carolingi en temps de Carlemany.



Com hem estat veient, amb la caiguda de l'imperi Romà l'Europa Occidental es dividirà en diferents regnes més o menys dèbils. Durant els segles següents apareixeran un seguit de regnes que intentaran constituir un imperi en el territori. Els més destacats són:

  • L'imperi Carolingi: creat pels francs, aquest regne comprenia territoris amb població d'origen germànics i territoris de població llatina. A mitjans del s VIII, Pipí el Breu va sotmetre la Gàl·lia i va cedir al papa els territoris de la itàlia central. Carlemany que va crear l'imperi Carolingi, va sotmetre a molts pobles intentant restaurar l'Imperi Romà d'Occident. Aquest imperi va entrar en decadència després de la mort de Carlemany, fins a la seva divisió amb el Tractat de Verdum ( mitjans s IX).
  • Les noves invacions: durant els segles IX i X es tornen a succeir noves onades d'invasions a Europa. Els normands, d'origen escandinau, van assolar les illes Britàniques i les valls del Rin, i van arribar fins i tot a la Mediterrània. Els eslaus, es van estendre pels rius Volga i Elba i la mar Adriàtica.
  • El Sacre Imperi romanogermànic: es va constituir a la segona meitat del segle X i comprenia els regnes de Germània i Itàlia, entre d'altres. Els emperadors germànics es consideraven continuadors de l'imperi Carolingi i el seu objectiu era establir l'Imperi Romà d'Occident. Frederic II de Hohenstaufen, emperador del Sacre Imperi va establir la cort a Sicília, va impulsar el comerç marítim a la Mediterrània i va convertir la cort en un gran centre cultural i humanístic. Després de la mort de Frederic, mitjans segle XIII, es van anar perdent molts territoris de l'imperi i debilitant fins a la seva desintegració.