dilluns, 9 de maig del 2011

Resum 8.6: Les grans aportacions científiques

Isaac Newton, pare de la física moderna.

  • En l'àmbit de les matemàtiques, física i astronomia: destaquen:
  1. Nicolau Copèrnic: considerat l'iniciador de l'astronomia moderna. Va desenvolupar la teoria heliocèntrica, segons la qual és el Sol i no pas la terra, el centre de l'univers i la terra es mou al seu voltant. Aquesta teoria va ser rebutjada i perseguida per la església.
  2. Johannes Kepler: va anunciar les anomenades lleis de Kepler, que descriuen les òrbites dels planetes, el seu moviment al voltant del Sol, tot i que no va explicar el perquè d'aquests moviments.
  3. Galileo Galilei: va utilitzar per primera vegada instruments òptics per a observacions astronòmiques. Va ser el primer a observar les taques del Sol i els cràters lunars amb un telescopi construït per ell. Va descobrir els satèl·lits de Júpiter, cosa que va permetre demostrar que hi havien altres astres que giraven al voltant d'un planeta diferent a la terra. Es considera que amb Galileu va néixer la ciència moderna.
  4. Isaac Newton: va establir les bases de la física. És el pare de la teoria de la gravitació universal, segons la qual tots els cossos s'atreuen els uns als altres. La llei de la gravetat és la que explica el moviment dels astres. També va fer contribucions en l'àmbit de les matemàtiques.
  • En l'àmbit de la medicina:
  1. Andreas Vesal: va ser el fundador de l'anatomia moderna. Va ser professor a Pàdua, on va ensenyar anatomia mitjançant constants disseccions que feia davant dels estudiants.
  2. William Harvey: va descriure per primera vegada el mecanisme de la circulació de la sang. També va dur a terme investigacions sobre embrions.
  3. Miquel Servet: va fer una descripció acurada de la circulació pulmonar. Va haver de fugir de Barcelona i França, perseguit per la Inquisició. Finalment, fou empresonat i condemnat per heretge a morir cremat.