dimarts, 23 de novembre del 2010

Resum 4.4: L'expansió de l'islam

Mapa on es veuen les diferents etapes d'expansió de l'islam.

  • El naixement de l'islam:
EAl s. VII va sorgir l'islam, la religió predicada pel profeta Mahoma. Els practicants d'aquesta religió s'anomenen musulmans i basen la seva fe religiosa en la paraula de Déu -Al.là-, predicada per Mahoma i recollida en un llibre sagrat, l'Alcorà.

Dins d'aquesta religió hem de distingir entre:
- Els sunnites, segueixen la Sunna: llibre que recull els fets de la vida de Mahoma.
- Els xiïtes, només admeten un llibre sagrat: l'Alcorà.
  • L'expansió dels musulmans:
Mahoma va aconseguir unir un territori mitjançant la religió, després de la seva mort els musulmans van arribar a crear una civilització que anava des de la península Ibèrica fins a l'Índia.

Al començament, en època dels omeies, la capital del califat es trobava a Damasc. A mitjans del s.VIII, els abbàsides, van enderrocar-los i van establir la capital a Bagdad. A partir del sIX, el califat de Bagdad va començar a fraccionar-se. La darrera dinastia abbàssida va ser destronada pels mongols a mitjans del s.XIII.
  • La conquesta de la península Ibèrica:
La conquesta de la península Ibèrica va començar l'any 711 comandada per Tariq. La conquesta es va ser molt ràpida, ja que els visigots estaven dividits. El rei dels visigots, Roderic, va ser derrotat a la batalla de Guadalete. Els àrabs van anomenar a la península Ibèrica, al-Àndalus. Aquest territori va esdevenir una potència cultural i econòmica de l'Europa Occidental.

  • L'expansió de l'islam cap al nord:
L'expansió dels àrabs cap al nord va ser frenada dins la Gàl.lia a la batalla de Poitiers. La península Ibèrica, en canvi, va quedar en mans dels omeies durant molts segles.