dijous, 13 de gener del 2011

Resum 5.2: el marc polític

Mapa on es veuen els dominis dels regnes de França i Anglaterra, també es veu clarament l'extensió, petita en aquell moment, dels dominis reials francesos. I la posterior expansió durant la dinastia dels Capets.
  • La creació de les monarquies nacionals: a partir dels segles X i XI trobem situacions diferents:
- A França, Anglaterra i la península Ibèrica, les monarquies van consolidant la
seva autoritat sobre els vassalls més poderosos.

- Al Sacre Imperi romanogermànic, la gran disparitat de territoris va dificultar la
creació d'un poder monàrquic fort i centralitzat.

- Al nord de la península Itàlica, les ciutats més dinàmiques econòmicament es van
anar independitzant del poder germànic.

  • La França dels Capets: La dinastia dels Capets ( finals s X fins a començaments XIV) eren monarques sense gaire autoritat que posseïen un petit domini al voltant de París. Els seus vassalls , nobles de Normandia, Flandes, Borbonya i Occitània, tenien més poder territorial i econòmic. El desenvolupament econòmic en els dominis dels Capets portarà prosperitat en el regne de França i es produirà una expansió cap els regnes occitants. Durant els s XII i XIII, França ampliarà el seu territori en detriment d'Anglaterra i l'Imperi Germànic i també, amb la croada albigesa, incorporarà Occitània al seu domini.
  • L'Anglaterra normanda: L'antiga Britània romana va ser ocupada al segle V pels angles i els saxons ( provinents de Jutlàndia). Al s XI, els normands van conquerir Anglaterra i van substituir la noblesa i el clergat anglosaxó per normands. A començaments del s XII, Enric II va conquerir nombrosos territoris de la costa atlàntica francesa, tot i ser vassall del rei de França posseïa més de la meitat del regne francès. Aquesta situació provocarà una sèrie de conflictes entre les dues monarquies que acabaran amb la guerra del cent anys entre França i Anglaterra.