dijous, 18 de novembre del 2010

Resum 4.2: Les invasions germàniques

Mapa on es veu l'origen dels pobles germànics i la direcció de les seves invasions.

  • Els pobles germànics: els romans els anomenaven bàrbars ( estrangers), perquè vivien fora de les fronteres de l'Imperi. Eren ramaders i conreaven el cereal, no tenien una organització política estable. Ex: Els Visigots ( sud de la Gàl·lia i península ibèrica), els Francs (nord de la Gàl·lia), els saxons ( a britània),etc.

  • Vàndals, Sueus i Alans:

  1. Vàndals: van ocupar diferents zones del sud de la Península, més tard va ser expulsats pels visigots.

  2. Sueus: Procedents de les terres properes a la mar bàltica, al nord d'Europa. Es van establir a l'oest de la península fins que van ser derrotats i assimilats pels visigots.

  3. Alans: Procedents del nord de la serralada del Caucas. Van emigrar cap el nord d'Àfrica.

  • El poble visigot: eren nòmades guerrers que van traspassar les fronteres de l'Imperi Romà. Van arribar a saquejar Roma i, finalment, van creuar els Pirineus i es van establir a la Península Ibèrica.
  • El poble visigot a la Península: durant el regnat de Leovigild a finals del segle VI, es crea un poder fort i centralitzat a la Península Ibèrica amb capital a Toledo. Els seu fill acaba l'obra començada pel seu pare, al aconseguir també la unitat religiosa del regne amb la conversió al catolicisme.