dijous, 12 de maig del 2011

Resum 8.7: els descobriments geogràfics

Mapa dels vents predominants al món. Penseu que el vent va ser el motor que va permetre la recerca de nous mons.

  • La navegació al final de l'edat mitjana: al final de l'edat mitjana els europeus ja tenien els vaixells ( caravel·les) i els instruments (brúixola, astrolabi, etc.) per a realitzar grans viatges. Només els calia una font d'energia per moure aquests grans vaixells i aquesta força d'energia la van trobar en el vent.
  • Els vents alisis: són els vents que van fer servir per arribar a les amèriques, els alisis bufen d'est a oest a una alçada propera a les canàries. Per tornar d'Amèrica s'aprofitava la corrent del golf i els contraalisis, que bufen més al nord, direcció d' oest a est.
  • Els vents monsons: durant l'estiu, bufen de sud a nord, i els vaixells de vela ancorats als ports indis no podien salpar. A l'hivern, bufen de nord a sud, i els vaixells de vela procedents del sud no podien entrar als ports de l'Índia. Els vaixells portuguesos salpaven de Lisboa al març i arribaven a l'Índia al setembre, i estaven ancorats fins al gener o febrer següent.
  • El comerç de les espècies: aquest comerç era el que proporcionava més beneficis. Al mediterrani estava controlat pels venecians que connectaven la ruta marítima amb la ruta ruta terrestre de les caravanes de la seda. Per aquest motius, els portuguesos van buscar una l'alternativa, vorejant tot el continent africà.
  • Vasco de Gama i Cristòfol Colom: a finals del s XV, Vasco de Gama va aconseguir arribar a l'Índia circumnavegant el continent africà. Cristòfol Colom en el seu intent de cercar una ruta alternativa a l'Índia per l'atlàntic direcció oest, va descobrir el continent americà.